„Mėlyna kaip apelsinas žemė“ – gyvenimas siurrealizme

Liepos 6-ąją buvome kartu su Ukraina. Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje buvo rodomas dokumentinis filmas „Mėlyna kaip apelsinas žemė“ (2020 m., rež. Iryna Tsilyk).

Renginyje dalyvavo filmo herojė Ana Gladka (Ukraina) su savo vaikais – Vladu ir Jasia. A. Gladka pasakojo, kad 2022 m. pradžioje atvyko į šio filmo premjerą Lietuvoje ir nemanė, kad nebegalės grįžti į namus...Čia ją pasiekė žinia apie prasidėjusią karinę Rusijos Federacijos agresiją Ukrainoje. Šiuo metu ji kartu su savo penkiais vaikais prieglobstį rado Lietuvoje.

A. Gladka žiūrovams sakė, kad karas Ukrainoje tęsiasi jau aštuonerius metus, nuo 2014 m. Šis filmas atskleidžia fronto linijoje Donbase (Ukrainoje) gyvenančios šeimos kasdienybę. Kol išorinį pasaulį kausto bombų garsai ir chaosas, vieniša mama Ana ir jos keturi vaikai karo zonoje sugeba išsaugoti savo namus juose ramu kaip rojuje, pilna gyvybės ir šviesos.

„Dariau viską, kad mano vaikai nepajustų karo“,- atviravo A. Gladka. Ji jautriai kalbėjo apie Ukrainoje esančius namus, kad nori namo ir, jog labai tikisi, kad turės kur grįžti. „Nors jie ir neidealūs, tačiau tai mūsų namai. Kai Donbase vyko karas, aš su vaikais nesitraukiau iš namų, mus daug kas laikė separatistais, nes anot kitų – „normalūs žmonės išvažiuoja“. Tačiau mes likome, suvokdami, kad kažkas turi likti ir atstatyti savo miestą. Šis filmas ne apie karą, jis apie žmones, likusius savo šalyje“,- sakė A. Gladka.

Renginio vedėja vyr. bibliotekininkė Indra Drevinskaitė dėkojo viešbučiui Avanti Hotel (Biržai) ir jos šeimininkei Tomai Kondrotaitei-Kaveckiene, kurie nemokamai apnakvindino ir pamaitino A. Gladką ir jos šeimą.

Bibliotekos sumokėti pinigai už teisę rodyti šį filmą atiteks A. Gladkos šeimai.

Ačiū visiems, buvusiems kartu!

*Tie, kurie nori finansiškai paremti Anos šeimą, jos sąskaitos numerį gali sužinoti bibliotekoje. Kreipkitės į direktorę Vilmantę Vorienę el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel.: (8 450) 31966, mob. 8 616 11710.

„Mėlyna kaip apelsinas žemė“ – gyvenimas siurrealizme
 
„Mėlyna kaip apelsinas žemė“ – gyvenimas siurrealizme
 
„Mėlyna kaip apelsinas žemė“ – gyvenimas siurrealizme