Gerai, ar blogai kalbėti tarmiškai?

Kovo 24 d. bibliotekoje lankėsi dr. Aurelija Gritėnienė – Lietuvių kalbos instituto Bendrinės kalbos tyrimų centro vyresnioji mokslo darbuotoja, kalbininkė. Ji vedė edukacinį renginį „Tarmės žodžių magija“. Drauge bandėme atsakyti į klausimą – gerai, ar blogai kalbėti tarmiškai.

Pranešėja dalijosi patirtimi, kaip rengiamos ekspedicijos, kurių metu renkami tarmiški žodžiai. Pristatė įvairius tokios medžiagos rinkimo būdus, žodžių rinkimų anketas, kaip užrašyti tarmiškus žodžius, kas svarbiausia užrašant tarmišką žodį. Taip pat kalbėjo apie žymiausius žodžių rinkėjus. Vienas tokių – Matas Untulis (1889-1952), užrašęs apie 45 tūkst. žodžių. Šiuo metu Lietuvių kalbos institutas saugo per 5 mln. tarmiškų kortelių. Tiesa, žodžiai jau yra sisteminami ir elektroninėje erdvėje, galite susipažinti https://ekalba.lt/ .

A. Gritėnienė institute dirba daugiau nei 20 metų. Su klausytojais dalijosi įvairiais linksmais nutikimais iš ekspedicijų, nenumatytomis situacijomis, įsimintinomis istorijomis. Labai džiaugiamės, nes buvo pristatyti ir įvairūs tarminiai žodynai. Pranešėja pasidžiaugė ir mūsų bibliotekininkių – Liudos Prunskienės (šio renginio organizatorės) ir Ritos Venskūnienės iniciatyva – parengti XIX a. pab. – XX a. I p. Biržų krašto šnekamosios kalbos žodyną „Taip kalbėjo mūsų senoliai“ bei biržietiškus posakius. Susipažinti galite ČIA.

Renginio pabaigoje bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė antrino pranešėjai, kad labai svarbu didžiuotis savo tarme, ją puoselėti ir, žinoma – kalbėti. Padėkojo už puikų edukacinį renginį.

Po visų kalbų svečiai žiūrėjo seniau mūsų parengtą nuotaikingą gyvenimišką improvizaciją, pristatant minėtą bibliotekos žodyną, panaudojant to laiko šnekamąją Biržų krašto kalbą. Ją pažiūrėti galite ČIA.

 Gerai, ar blogai kalbėti tarmiškai?
 
 Gerai, ar blogai kalbėti tarmiškai?
 
 Gerai, ar blogai kalbėti tarmiškai?