Mekų centro darbuotojai Indrai Drevinskaitei įteikta nominacija „Ad astra“
Mekų centro darbuotojai Indrai Drevinskaitei įteikta nominacija „Ad astra“
 

Rugsėjo 30 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje jau penktą kartą vyko nominacijos „Ad astra“ apdovanojimai. Nominacijos „Ad astra“ medaliu įvertinta ir apdovanota Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centro struktūrinio padalinio vyr. bibliotekininkė Indra Drevinskaitė.

Šiuo apdovanojimu pagerbiami geriausi Panevėžio ir Utenos apskričių teritorijose veikiančių viešųjų ir mokyklų bibliotekų specialistai, visuomenė informuojama apie prasmingą jų veiklą bei prisimenama Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, kurios asmenybė ir vertybės įkvėpė šios nominacijos idėją.

Neabejotinai Mekų centro darbuotoja Indra Drevinskaitė savo veikla nusipelnė šio garbingo apdovanojimo, dar kartą patvirtinančio jos nuoširdų atsidavimą darbui.

Teikdama Indros kandidatūrą Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė akcentavo Indros nuoseklų ir kruopštų darbą dėl Mekų centro įkūrimo, kurio įsteigimui 2019 m. gruodžio 19 d. pritarė Biržų rajono savivaldybės taryba.

Indros užsispyrimo dėka 2020 metais išdrįsome atstovauti Biržų viešajai bibliotekai visas keturias Knygų mugės dienas. Pirmą kartą kartu su Biržų turizmo informacijos centru parodoje, skirtoje Jonui Mekui, biblioteka turėjo savo stendą ir LRT salėje surengė „Semeniškių idilių“ audioknygos pristatymą su gyvo garso koncertu.

Kino režisierius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, prof. dr. Audrius Stonys rekomenduodamas apdovanojimu įvertinti Indrą Drevinskaitę rašė: „Indros Drevinskaitės darbas, renkant, sisteminant ir skleidžiant brolių Mekų kultūrinį palikimą, nusipelno paties aukščiausio įvertinimo. Jos pastangų, energijos ir darbo dėka atsirado Lietuvos kultūros pasaulyje svarbiu įvykiu tapusi knyga „Jonas ir Adolfas Mekai. Gyvenimo lai(š)kai“, kuri Lietuvos žmonėms atskleidė nežinomą, nematytą, bet labai svarbią brolių Mekų gyvenimo ir kūrybos pusę.“

Rekomendacijas taip pat teikė Biržų rajono savivaldybės administracijos Švietimo kultūros ir sporto skyrius bei Biržų turizmo informacijos centras.

Nominacijos „Ad astra“ apdovanojimo metu buvo kalbama apie šiuolaikines bibliotekų galimybes, darbą, reikalaujantį ne tik profesinių žinių, bet ir kūrybos bei išminties, bibliotekų reikšmingą indėlį Lietuvos kultūriniame gyvenime.

Gražus sutapimas, kad apdovanojimas Indrai įteiktas Adolfo Meko gimimo dieną. Tai lyg tyli brolių Mekų padėka Indrai už jos veiklą ir įpareigojimas – toliau puoselėti brolių atminimą.

Priimdama apdovanojimą Indra dėkojo savo kolegoms, bibliotekos kolektyvui, už drauge nueitą nelengvą kelią dėl brolių Jono ir Adolfo Mekų. Kvietė atvykusius į renginį bibliotekininkus nepasimesti ir prisiminti, kad kultūros dalimi bibliotekininkai yra labai dideli.

Pasveikinti Indros atvyko Biržų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Lina Vireliūnienė. Perdavė sveikinimus nuo Biržų rajono savivaldybės ir padėkojo Indrai už jos svarbų ir reikalingą darbą.

Nominacijos medaliai taip pat įteikti Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Suaugusių vartotojų aptarnavimo skyriaus vyriausiajai bibliotekininkei Laimai Andrijauskienei ir Panevėžio „Vilties“ progimnazijos bibliotekos vedėjai Jelenai Kulšinskienei.

Renginį vedė Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos globėjas, aktorius Gintaras Mikalauskas.