Kviečiame keliauti J. ir A. Mekų keliais
Kviečiame keliauti J. ir A. Mekų keliais
 

Avangardinio kino kūrėjai Jonas (1922-2019) ir Adolfas (1925-2011) Mekai yra Biržų krašto vaikai. 1944 m. jie abu pasitraukė iš Lietuvos. Abu broliai buvo įsivėlę į priešsovietinę ir priešnacistinę veiklą. Jonas mašinėle spausdino slapčia jam perduodamus tekstus. 1944 metais, savo slėptuvėje Biržų reformatų bažnyčios klebonijoje neradęs mašinėlės, suprato, kad gresia dideli nemalonumai – apie tai pasipasakojo savo mamos broliui, reformatų kunigui Povilui Jašinskiui. Dėdė kunigas Jonui ir Adolfui parūpino kelionės popierius į Austriją, į Vienos universitetą – broliai neva išvyko mokytis. Taip Mekai tapo karo belaisviais Vokietijoje priverstinių darbų lageryje. 1949 m. broliai atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas.

Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centras kviečia aplankyti unikalų Biržų kraštą ir susipažinti su žymiuoju kino kūrėju J. Meku ir jo broliu A. Meku

Ekskursijos „Jono ir Adolfo Mekų keliais“ metu aplankysite Biržų tvirtovę, savo amžių skaičiuojanti nuo 16 a. Sužinosite, kaip ji susijusi su Jonu Meku. Pėsčiomis keliausite prie evangelikų reformatų bažnyčios (esant galimybei – lankysitės jos viduje). Ar žinote, kad Mekai yra kilę iš reformatų šeimos? Šios bažnyčios klebonijos palėpėje abu broliai ir gyveno, kol mokėsi Biržuose. Autobusu pravažiuosite pro dabartinę Biržų „Saulės“ gimnaziją – joje mokėsi ir ją baigė J. Mekas. Vyksite į Semeniškių kaimą – Jono ir Adolfo gimtinę. Ten galėsite sustoti prie akmens laukuose, skirto J. Meko 95-ajam jubiliejui ir išnykusiam Semeniškių kaimui įprasminti. Pravažiuosite pro senas kaimo kapinaites, kuriose palaidotas J. Mekas.

Ekskursiją vykdo Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centras. 

Ekskursijos trukmė – iki 3 valandų.  Visos kelionės metu jus lydės gidas, kuris pasakos apie J. ir A. Mekus, jų gyvenimą, cituos knygą „Jonas ir Adolfas Mekai. Gyvenimo lai(š)kai“ bei klausysitės audioknygos „Semeniškių idilės“. Priimamos grupės, atvykstančios savo transportu.

Ekskursijos kaina:

  • ekskursija grupei iki 10 žmonių, 1 valanda - 20,00 Eur;
  • ekskursija 10-29 žmonių grupei, 1 valanda - 25,00 Eur;
  • ekskursija 30-50 žmonių grupei, 1 asmeniui - 2,00 Eur. 

Ekskursiją galite užsisakyti mob. tel. +370 671 75473, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

----------------------------------------------

 „Bet mes vis tie patys. Čia žmonės ir stebisi. Sako, tie broliai tai jau niekados nesikeis. Čia visi mus žino kaip „du brolius“ - - mes visą laiką gyvenam kartu ir visur einam kartu, ir dirbam dažnai kartu.“ /Iš J. ir A. Mekų laiško mamai, 1958 m. birželio 23 d./