Rajono bibliotekininkų seminaras

Rugsėjo 20 d. Ančiškių filiale įvyko rajono bibliotekininkų seminaras „Tautos tradicijų puoselėjimas bibliotekų veikloje“. Seminaro dalyviai susipažino su istoriniu ir tradiciniu šio krašto paveldu, aplankė istorines Ančiškių kaimo vietas: šv. Jokūbo koplyčią (1736 m.), kompozitoriaus Povilo Tamuliūno tėvų kapą, archeologinį paminklą – mitologinį akmenį „Velnio pėdą“.
Bibliotekininkė Joana Petrėnienė papasakojo padavimą apie jo atsiradimą, įdomių faktų iš Ančiškių kaimo istorijos.
Bendruomenės namuose bibliotekininkai turėjo galimybę apžiūrėti prieš pusmetį ančiškiečių projektinės veiklos pastangomis įrengtą virtuvę ir čia pat išbandyti itin kokybišką maisto ruošimo įrangą. Tuojau Meilūnų filialo bibliotekininkė Sandra Bieliauskienė išmokė kolegas virti duonos tešlos skryliukus, o Kučgalio filialo bibliotekininkė Dalia Motiejūnienė dalinosi ragaišio kepimo paslaptimis. Gardžiomis bandelėmis vaišino ir pagal senovinį Ančiškių kaimo šeimininkių receptą mokė jas pagaminti pati šeimininkė Joana. Taip pat ragavome šio kaimo duonos kepėjos Pranutės Traupienės gardžią duonelę ir sūrių meistrės Bronės Stankauskienės sūrius. Kadangi rugsėjo 21-oji pagal etnografijos kalendorių yra alaus ragautuvių (Alutinio) šventė, tai alaus darymo tradicijas ir receptūrą mielai atskleidė ančiškietis aludaris Leonas Galvanauskas. 
Direktoriaus pavaduotoja Dina Burbulienė priminė, kad seminaras vyksta simbolišku metu kai gamta artėja į rudens lygiadienį, o krašto tradicijų puoselėjimas yra svarbi bibliotekų kraštotyros darbo dalis.
Esame dėkingi, kad seminarą etnografinėmis dainomis, šokiais ir pasakojimais papildė Vabalninko kultūros namų etnografinis kolektyvas „Saulala“ (vadovė Aurelija Lukavičienė), Balio Sruogos vidurinės mokyklos moksleivių šokių kolektyvas (vadovė Dalia Baltrušaitienė), o pasakorių Genovaitės Kumpelienės ir Mirdzos bei Algirdo Garbauskų paporinti nutikimai galbūt pravers ir bibliotekiniame darbe. Vabalninkietė pedagogė Regina Samukaitienė pasidžiaugė, kad bibliotekininkai moka gražiai ir prasmingai dirbti krašto tradicijų puoselėjimo labui.