Bibliotekininkų seminaras Parovėjoje

CIMG0456 

„Kultūros paveldo reikšmė bibliotekų veikloje: šiandieninės aktualijos“ – gvildenti tokią temą bibliotekininkai pasirinko neatsitiktinai. Bibliotekos yra arčiausiai bendruomenės ir tenkina visų jose apsilankančių žmonių poreikius. Kultūrinio paveldo sklaida yra didžiulis bibliotekų rūpestis, todėl būtina gilinti žinias ir plėsti kompetencijas. Apie kultūros paveldo sklaidą Panevėžio apskrities bibliotekose pranešimą skaitė Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Krašto kultūros paveldo centro vadovė Audronė Palionienė. Kaip vieną svarbiausių problemų šioje srityje pranešėja įvardino tikslinio finansavimo nebuvimą. A. Palionienė pristatė G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos kultūros paveldo centrus, padalinius, kolekcijas, rinkinius, archyvus, saugomas nuotraukas, laiškus ir kitą palikimą.
Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos Krašto kultūros dokumentavimo centro vedėja Vitalija Kazilionytė sakė, kad reikšmingas žingsnis Pasvalio bibliotekoms buvo krašto kultūrinio paveldo išėjimas į virtualią erdvę. Viešojoje bibliotekoje sukurta Pasvalio kašto E. biblioteka www.pasvalia.lt. Šiame portale pateikta ne tik plati krašto istorijos ir kultūros atmintis, bet ir vyksta konkursai, ieškoma kitokių būdų sudominti visuomenę. V. Kazilionytės manymu, bibliotekos yra tos įstaigos, kurios atviros plačiajai visuomenei, tad kai kuriuos dokumentus kur kas geriau būtų saugoti ir naudoti būtent bibliotekose.
Apie muziejų įvairovę kalbėjo Biržų krašto muziejaus „Sėla“ muziejininkė Snieguolė Kubiliūtė. Bibliotekininkai sužinojo kaip teisingai organizuoti muziejaus darbą, apie eksponatų prevenciją.
Biržų kultūros centro Parovėjos skyriaus meno vadovas Eugenijus Mikalajūnas papasakojo apie Joninių šventės tradicijas Parovėjos krašte. Seminaro dalyviai turėjo galimybę išgirsti teatralizuotai skaitomą kraštiečio Stanislovo Dagilio poemos „Joninės Parovėjos karčiamoje“ ištrauką.
Seminaro dalyviai aplankė Parovėjos bendruomenės muziejų, bendravo su muziejaus įkūrėja Genovaite Šukevičiene. Taip pat lankėsi ūkininkų Vaidos ir Vytauto Stankevičių ūkyje, kuriame yra saugomas ir prižiūrimas natūralus gamtos paminklas Ledynmečio periodo riedulynas.