Bibliotekininkų išvyka

Bibliotekininkai NiūronyseLietuvos bibliotekininkų draugijos Biržų skyrius surengė ekskursiją į Arklio muziejų Niūronyse. Autentiškoje XX a. pradžią menančioje troboje susipažinome su duonos keliu. Mus maloniai sutikusi ir už stalo pasodinusi gaspadinė – muziejininkė Rita Vasiliauskienė papasakojo apie duonos raugimą ir užmaišymą. Sužinojome apie senolių duonos kepimo papročius ir pagerbimo ritualus, šeimos tradicijas. Visi turėjome galimybę patys suformuoti ir ką tik iškūrentoje duonkepėje išsikepti savo duonos kepalėlį. Kol į krosnį pašauta duonelė kepė, aplankėme unikalų Arklio muziejų.
Muziejaus ekspozicijose susipažinome su įvairiais žemės ūkio padargais, arklio gadynės transporto priemonėmis, kavalerijos istorija, sužinojome apie arklį visokiausių įdomybių. Amatus demonstravo audėja, kalvis, keramikė. Apžiūrėjome  Jurgio Kazlausko drožinių ekspoziciją, vaikai turėjo galimybę pajodinėti poniu.
Sugrįžę į senąją Legų sodybą vaišinomės kaimiškais skanėstais – krosnyje keptomis bulvėmis su sviestu, duona, medumi, sūriu, lašinukais, kvapia žolelių arbata.
Grįždami į namus, aplankėme Anykščių miesto pakraštyje ant Kalitos kalno įrengtą pasivažinėjimo atrakcioną – vasaros rogučių trasą. Nusileidę kalneliais, patyrę naujų įspūdžių, su gera nuotaika grįžome namo.