Vaikų vasaros laisvalaikis bibliotekoje
Vaikų vasaros laisvalaikis bibliotekoje
 

Jau kelinti metai, kaip vaikai neįsivaizduoja vasaros be bibliotekos kūrybinės studijos „SkaiTAU“. Čia ne tik jų mėgstamos knygos ar pasinėrimas į kūrybos pasaulį, bet gimsta ir draugystė, susiranda naujų draugų.

Šiais metais Vaikų literatūros skyriuje kūrybinės studijos užsiėmimai vyko nuo birželio 15 iki rugpjūčio 25 d. (trečiadieniais 11-12 val. – 0-5 metų vaikams, ketvirtadieniais 15-16 val. – 6-11 metų vaikams). 13-oje susitikimų dalyvavo 156 vaikai ir 25 suaugę. Mažiausiam dalyviui vos 4 mėnesiai.

Vasarą bibliotekoje laiką leido ne tik biržiečiai, bet ir vaikai atvykę iš kitų Lietuvos miestų ar užsienio. Užsiėmimai vyko bibliotekos patalpose, pilies arkadoje bei kieme. Studijos pagrindinis tikslas – smagiai ir prasmingai praleisti laiką, suteikti kiek įmanoma daugiau galimybių išreikšti skaitymo metu patirtas emocijas ir kilusias mintis. Skaitant lietuvių ir užsienio autorių grožinės literatūros kūrinius, vaikai buvo skatinami diskutuoti, aptarti tai, kas matoma ir skaitoma.

Birželio 15 d., liepos 27 d., rugpjūčio 24 d. patys mažiausi dalyviai klausėsi interaktyvių garsinių skaitymų iš knygelių „Kapt kapt“, „Labai alkanas vikšrelis“, „Jei tu slieko nepažįsti“ ir laiką su mamomis leido sensorinėje erdvėje.

Birželio 16 d. susitikimas aktualia tema – nykstantys gyvūnai. Vaikai išgirdo pasakojimą apie chameleoną, sužinojo, kuo jis ypatingas, kodėl keičia spalvas bei, kad kiekvienas gyvūnas turi savo namus ir nori ten gyventi. Studijoje tryško spalvų fontanai ir netilo kalbos apie draugystę klausantis J. Vilės ,,Chameleono sapnai“. Kūrybinių dirbtuvių metu vaikai pasigamino tikrų tikriausią chameleoną ir jį nuspalvino pačiais gražiausiais spalvų raštais.

Birželio 22 d. išklausę V. V. Lansbergio „Pūkis karalius“ vaikai nors trumpam tapo karaliais, gamino ir matavosi karūnas, kalbėjo apie pagarbą aplinkiniams.

Birželio 23 d. prisiminti Joninių nakties stebuklai, uostytos įvairios vaistažolės, kurių daugumą vaikai atpažino.

Birželio 30 d. studijos dalyvius nudžiugino į pilies kiemą pusdieniui užsukusi keliaujanti skaityklėlė, kur vaikai buvo ne tik žiūrovai, stebėjo Bajorų lėlių spektaklį/žaidimą ,,Kur aš jį mačiau?“, bet ir dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėlėse, kuriose pasigamino matytų pasakų personažus.

Liepos 7 d. – pasakų popietė. Vaikai skaitė paruoštas pasakų ištraukas ir turėjo atspėti iš kokios tai pasakos. Kad vaikystės pasakos juos kuo ilgiau lydėtų ir jie visada galėtų grįžti į stebuklingą pasakų pasaulį, gamino margaspalvius vėjo malūnėlius.

Liepos 28 d. tema – kas yra laimė? Į šį klausimą vaikai atsakė išklausę skaitomos U. Stark knygos „Princesė ir laimė“. Vieniems laimė, kai skaitai knygą, kitiems, kai valaisi dantis, treti jaučiasi laimingi keliaudami ar būdami geros nuotaikos. Laimė gali būti ir trumpa, pavyzdžiui, kaip drugelio gyvenimas, bet labai spalvota kaip jo sparnai. Namo vaikai plasnojo su drugelių kaukėmis.

Rugpjūčio 3, 4 d. pilies kiemelyje, po šimtamečiais medžiais, vaikai klausėsi S. Paltanavičiaus knygos „Jei tu slieko nepažįsti“. Kalbėjo apie draugystę ir pynė draugystės apyrankes, per antrąjį susitikimą kūrė slieko draugą kirmėliuką.

Rugpjūčio 11 d. robotikos mokslui pažinti skirtas kūrybinių dirbtuvių ketvirtadienio susitikimas. Vaikams pagelbėjo bibliotekos IT specialistas. Robotikos užsiėmimai skatina atrasti naujus dalykus, įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, kurti, ieškoti, lavinti konstravimo įgūdžius, tobulinti programavimo gebėjimus, skatinti kūrybiškumą.

Rugpjūčio 25 d. jaukiai ir ramiai praėjo E. Kučinskaitės knygos „Baltosios lokės knyga“ skaitymai. Spalvotų siūlų pagalba vaikai kūrė visai ne baltas meškutes.

Kitai vasarai dar liko daug ypatingų, nepažintų dalykų, kurie skatins naujiems atradimams ir kūrybinėms idėjoms.

Vaikų literatūros skyriaus informacija