Apie draugystę, laimę ir gyvenimo pamokas

Rugsėjo 22 d. Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centro struktūriniame padalinyje (toliau – Mekų centras) vyko parodos „Apie draugystę, laimę ir gyvenimo pamokas“, skirtos Jono Meko metams ir gimimo 100-mečiui paminėti bei Juozo Miltinio 115-osioms gimimo metinėms, atidarymas.

Tai buvo pirmas toks renginys Mekų centro istorijoje: visuomenei pristatyta konkreti J. Meko archyvo dalis – 7 aktoriaus ir režisieriaus J. Miltinio laiškai, rašyti 1957-1960 m. ir 1967 m., J. Mekui.

Parodoje buvo galima išvysti ir J. Meko J. Miltiniui dovanotas knygas apie klasikinį ir šiuolaikinį pasaulio teatrą anglų ir prancūzų kalbomis su brolių J. ir A. Mekų bei A. Meko žmonos Polos Chapelle-Mekas dedikacijomis ir autografais, Kazimiero Vitkaus darytas nuotraukas, kuriose užfiksuotos J. Meko ir J. Miltinio susitikimo, įvykusio 1971 m. Panevėžyje, akimirkos ir kt., kuriuos parodai paskolino Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka, kuri Miltinio memorialiniame bute saugo dokumentus ir atminimą.

Taip pat ir 2007 metais, J. Miltinio 100-ojo jubiliejaus proga, J. Miltinio dramos teatrui pagamintą tamsaus raudono audeklo teatro kėdžių sąstatą su atkaltėje išsiuvinėtomis emblemomis, kurias parodai paskolino Biržų kultūros centro Nemunėlio Radviliškio skyrius.

Parodos pristatymo metu žodį tarė ir viena iš parodos koncepcijos bendraautorių vyr. bibliotekininkė, Juozo Miltinio dokumentinio palikimo tyrinėtoja Angelė Mikelinskaitė, kuri papasakojo apie J. Meko ir J. Miltinio glaudžius draugystės ryšius, užsimezgusius dar prieš J. ir A. Mekų prievartinę emigraciją į Vokietiją bei pasidalino patirtimi dirbant su J. Miltinio kultūriniu palikimu.

Paroda „Apie draugystę, laimę ir gyvenimo pamokas“ Mekų centre (J. Radvilos g. 3, Biržai, III a.) veiks iki spalio 29 d. Maloniai kviečiame apsilankyti!

Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centro informacija

Apie draugystę, laimę ir gyvenimo pamokas
 
Apie draugystę, laimę ir gyvenimo pamokas
 
Apie draugystę, laimę ir gyvenimo pamokas
 
Apie draugystę, laimę ir gyvenimo pamokas