Mažo miesto didelis pasaulis

„Senjorų arbatėlės“ klubas, veikiantis prie Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos, taip aukštai savo veiklai užsikėlė kartelę, kad kiekvienas jų susitikimas ir nauji sumanymai – stebina bei džiugina. Šį kartą klubo nariai lapkričio 9 d. keliavo po Biržus ir Joniškėlį, o savo kelionę-renginį pavadino – „Mažo miesto didelis pasaulis“.

Senjorai pirmiausia apsilankė ąsočių galerijoje Biržuose. Jos įkūrėjai, biržiečiai Viktoras ir Birutė Rinkevičiai 50 metų rinko ir kolekcionavo ąsočius. Šiuo metu galerijoje eksponuojama per 1600 ąsočių iš daugiau nei 50 pasaulio šalių ir visų žemynų, išskyrus Australiją ir Antarktidą. Mažiausias ąsotis vos kelių gramų, o didžiausias talpina net 80 litrų. Yra eksponatų iš XVIII-XIX a. Neįtikėtina kolekcija, nepalikusi abejingų.

Padėkoję B. Rinkevičienei už įdomų pasakojimą, senjorai keliavo į Joniškėlio miestą. Taip taip, neapsirikote, pasirodo, Joniškėlis visai ne miestelis ir ne kaimas, o tikrų tikriausias miestas. Ekskursiją po Joniškėlį pravedė šio krašto bendruomenių asociacijos vadovas Steponas Rimkus. Kiek linksmų, išgalvotų ir tikrais istoriniais faktais paremtų pasakojimų keliautojai išgirdo iš Stepono, išleidusio net penkias savo kūrybos knygeles. Senjorams labai patiko jo vedama ekskursija, nes savo pasakojamas istorijas Steponas papuošė literatūriniais motyvais – eilėraščių posmais.

Keliautojai taip pat sužinojo, kad 1810 m. Joniškėlyje įkurta pirmoji Lietuvoje universitetinė kaimo ligoninė, dabar ji – pati seniausia veikianti ligoninė Lietuvoje. Nuo XVII a. vidurio žinomas Joniškėlio dvaras, priklausęs Karpiams, o Ignas Karpis 1808 m. pastatė parapinę mokyklą. Dabar čia Pasvalio r. Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazija. Bet visų stebuklų stebuklas – žmonių troškimus esą išpildantis verkiantis akmuo. Prie jo ekskursijos, vienišos moteriškės ir visokie ligoniai važiuojantys, nori tikėk, nori netikėk, Steponas šypsosi, senjorai juokiasi.

Vėliau ekskursantai aplankė Joniškėlio dvarą ir vaizdingame Mažupės slėnyje įsikūrusį Karpių dvaro parką, klausėsi istorijų apie dvarininkus Karpius. Kelionės pabaigoje nuvyko į Joniškėlio kultūros namus. Ten Joniškėlio „Bočių“ kolektyvui pristatė savo klubo veiklą bei smagiai drauge pavakarojo, o pažintį įprasmino sudainuodami „Senjorų arbatėlės“ himną.

Tikime, kad užsimezgusi draugystė tikrai turės tęsinį – Joniškėlio senjorai apsilankys Biržuose.

 

Mažo miesto didelis pasaulis
 
Mažo miesto didelis pasaulis
 
Mažo miesto didelis pasaulis
 
Mažo miesto didelis pasaulis
 
Mažo miesto didelis pasaulis
 
Mažo miesto didelis pasaulis
 
Mažo miesto didelis pasaulis