Laisvės gynėjų diena bibliotekoje

Sausio 13-ąją bibliotekoje žiūrėjome kino filmą „Šuolis“ ir bendravome su šio filmo režisiere Giedre Žickyte.

Pagrindinis filmo herojus Simas Kudirka pavergė visų širdis.

S. Kudirka 1970 m. lapkričio 23 d. per JAV ir TSRS žvejybos organizacijų vadovų susitikimą, vykusį JAV teritoriniuose vandenyse, iš laivo „Tarybų Lietuva“ peršoko į JAV kranto apsaugos laivą „Vigilant“ ir paprašė politinio prieglobsčio. JAV kranto apsaugos pareigūnų į laivą įleistų TSRS pareigūnų buvo sulaikytas ir prievarta grąžintas į TSRS laivą. JAV ir sovietinių pareigūnų veiksmus smerkė didžiausi JAV dienraščiai, JAV lietuviška spauda, televizijos ir radijo stotys, ypač „Amerikos balsas“, vyko protesto demonstracijos.

1971 m. gegužės mėn. S. Kudirka nuteistas 10 m. kalėti Pskove, Mordovijos lageriuose. Jo motinai, gimusiai JAV, atgavus JAV pilietybę, JAV administracijos pastangomis 1974 m. iš kalėjimo išleistas ir su šeima išvyko į JAV. Dalyvavo JAV lietuvių organizacijų veikloje, skaitė paskaitas apie komunistinį režimą Sovietų sąjungoje. S. Kudirka 2007 m. grįžo į Lietuvą ir dabar gyvena netoli Vilkaviškio.

Šis trumpai pristatytas S. Kudirkos pasipriešinimas yra vadinamas lietuviškiausia istorija.

G. Žickytė pasakojo apie filmo sukūrimo užkulisius, pažintį su filmo herojumi ir kitais personažais, apie besitęsiančią draugystę su S. Kudirka ir jo nenugalimą optimizmą.

Bibliotekos vardu pasveikinome gerbiamą Giedrę 2022 m. pabaigoje tapus Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureate. Taip pat pasveikinome ir Giedrės bičiulio, šviesaus atminimo kino režisieriaus Manto Kvedaravičiaus, taip pat pelniusio Nacionalinę kultūros ir meno premiją, tėvelius Olgertą ir Banguolę.

Sausio 13-ąją ir Simas, ir Mantas bibliotekos salėje buvo laisvės herojai.

Laisvės gynėjų diena bibliotekoje
 
Laisvės gynėjų diena bibliotekoje