Spektakliu „ŽALIA GYVA“ vaikams pristatyta Vilniaus miesto istorija
Spektakliu „ŽALIA GYVA“ vaikams pristatyta Vilniaus miesto istorija
 

Sausio 25 d., per Vilniaus 700-ąjį gimtadienį, bibliotekoje sulaukėme teatro „Teatriukas“ (Vilnius) aktorių Dalios Mikoliūnaitės ir Žilvino Ramanausko. Jie pristatė edukacinį režisierės Agnės Sunklodaitės spektaklį vaikams „ŽALIA GYVA“, skirtą būtent šiai progai – Vilniaus 700-ojo gimtadienio paminėjimui.

Prieš prasidedant spektakliui, bibliotekininkė Agnė vaikams davė po žalią gyvą lapelį ir prašė saugoti spektaklio metu, vėliau paaiškėjo kodėl. Aktoriai papasakojo apie seną vaikų žaidimą „Žalia gyva“, kurį Vilniuje ir jo apylinkėse žaidė pokario vaikai, kai bet kuriuo momentu vaikui ištarus „žalia gyva“, draugas turėdavo parodyti prie savo kūno glaudžiamą žalią, gyvą lapą, gėlės žiedą ar pan. Tad ir spektaklio metu, vaikams išgirdus tuos du žodžius, jų rankos pakildavo į viršų plevėsuodamos lapeliais, nes niekas nenorėjo vykdyti žaidėjų sugalvotos užduoties (tokia žaidimo taisyklė, jei nerandi ir neturi žalio gyvo lapelio).

Spektaklis „ŽALIA GYVA“ – tai tarsi gyva istorijos pamoka, skatinanti prisiminti, telktis ir didžiuotis Vilniaus miesto istorija, vystanti kritinį mąstymą, kūrybiškumą. Vaikai aktyviai įsitraukė į veiklas, kartu dainavo, atidžiai stebėjo ir klausėsi pasakojimo apie Vilnių.

Nuoširdžiai dėkojame teatrui „Teatriukas“ už šį istorinį, edukacinį spektaklį, už skiepijamas vertybes žiūrovams, augantiems Lietuvos kūrėjams – vaikams, apie tai, ką reiškia prisiminti, saugoti, suvokti laisvės svarbą, meilę Tėvynei ir savo gimtajam miestui.

Teatro „Teatriukas” projektą „ŽALIAS GYVAS 700“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.