Gen. ltn. Kazio Ladigos artėjančių 130-ųjų gimimo metinių paminėjimas
Gen. ltn. Kazio Ladigos artėjančių 130-ųjų gimimo metinių paminėjimas
 

Trečiąjį gegužės sekmadienį minima Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena. Šios dienos išvakarėse – gegužės 20 d., kvietėmė visus į kelionę-koncertą „Gimtinės laisvei pasišventę“, skirtą prisiminti, pagerbti ir paminėti kraštiečio, generolo leitenanto Kazio Ladigos artėjančias 130-ąsias gimimo metines.

Per beveik 7 valandas nukeliauta apie 90-imt kilometrų. Prisiminėme visus tuos, su kuriais daugiau ar mažiau, buvo susiję Kazys Ladiga ir jo žmona Stefanija Paliulytė-Ladigienė, ar savo veikla prisidėję prie lietuvybės saugojimo ir puoselėjimo.

Kelionę pradėjome aplankydami kunigo, tautosakininko, vertėjo, rašytojo Adolfo Sabaliausko – Žalios Rūtos kapą Mieleišiuose. Iškonių kaime stabtelėjome prie paminklinio akmens, žyminčio K. Ladigos gimtąją sodybą, gretimame Zizonių kaime, prie ženklo, žyminčio valstybės kūrėjo Ernesto Galvanausko gimtosios sodybos vietą. Kaip kelionės vadovė, bibliotekininkė Liuda Prunskienė sakė: „Kokiais trumpais atstumų intervalais gyveno didūs žmonės“. Iš tiesų, atrodo, kaimas šalia kaimo, o tokie ryškūs visuomenės veikėjai iš jų išaugo. Mūsų kraštas turi kuo didžiuotis!

Nuvažiavome į rašytojo, partizano Mamerto Indriliūno gimtąją sodybą Gataučiuose. Tai vienintelė išsaugota autentiška partizano sodyba Biržų rajone, kurią aprodė ir apie M. Indriliūną bei jo šeimą pasakojo Valdas Vižinis, dabartinis sodybos šeimininkas. Kartu su mumis keliavo bibliotekininkė Rita Venskūnienė, M. Indriliūno dukterėčia, kuri taip pat su kelionės dalyviais dalijosi pasakojimais, savo mintimis. Sustojome Leliškių mūšio vietoje, kurioje ir žuvo M. Indriliūnas kartu su broliu Jonu ir kitais partizanais, uždegėme žvakutę. Galiausiai pasiekėme kelionės tikslą – Ladigų dvarą Gulbinėnuose (Pasvalio raj.). Ten mus pasitiko dvaro savininkas – Linas Ladiga, K. Ladigos anūkas, kuris aprodė dvarą, kalbėjo apie senelio K. Ladigos sunkią lemtį, sudėtingas kovas, pasidalijo surinkta informacija apie giminės geneologiją. Pasirodo, Lietuva tikrai giminių kraštas, mažiausiai du kelionės dalyviai sužinojo, kad yra susiję su Ladigų gimine.

Už muzikinę dalį nuoširdžiai dėkojame Anglininkų folkloriniui ansambliui ir Gulbinėnų saviveiklininkams. Girdėjome daug patriotinių, partizanų dainų, tad ne vienas kelionės-koncerto „Gimtinės laisvei pasišventę“ metu nubraukėme ašarą... Taip pat dėkojame jauniesiems šauliams ir jų vadovui Vidučiui Šeškui už dalyvavimą, o Gulbinėnų bendruomenei ir Gulbinėnų kaimo bibliotekininkei Rimai Mačiukienei už tokį šiltą priėmimą. Ačiū, pasijutome lyg namuose.

Tai buvo pirma šių metų bibliotekos kelionė. Su mūsų organizuojamomis kraštotyrinėmis-literatūrinėmis ekskursijomis, kurias galite užsisakyti, susipažinkite ČIA, ekskursija „Jono ir Adolfo Mekų keliais“.