Prabėgusių metų beieškant
Prabėgusių metų beieškant
 

Maršrutas sudarytas pagal Biržų Garbės piliečio, literato Valentino Dagio istorinį romaną „Prabėgę metai“.

Maršruto apimtis – 92 km., maršruto laikas – 6 val.

Ieškant mūsų pačių prabėgusio gyvenimo yra lankomas Patefonų muziejus, o po to jau vykstama į Papilio miestelį, kuris yra istoriškai svarbus Biržų kraštui, susijęs su Radvilomis ir kitais istoriniais įvykiais. Bet to, Papilys – autoriaus Valentino Dagio tėviškė, tad čia tikrai yra ką žiūrėti ir ką prisiminti, sekant jo gyvenimo sakmę. „Zomkelyje“ turime galimybę prisiminti, kad čia gimė ir augo Jonušas Radvila, čia – Šiaurės Lietuvos reformacijos lopšys. Greta esantys buvusio Papilio dvaro fragmentai mena kelių šimtmečių istoriją, saugo istorinių asmenybių nutilusius žingsnius.

Romano veiksmas prasideda Kraštų dvare prieš pat panaikinant baudžiavą, tad ir keliautojai lanko šio dvaro likučius, prisimena buvusius jo savininkus, jų likimus. Toliau kelias veda pro buvusį Skrėbiškio dvarą, garsų 1863-ųjų metų sukilimo įvykiais. Nemenka dalis kelionės vyksta Biržų girios keliais. Galima prisiminti Radvilų girios didybę ir jos istorines vietas, lankomas Anglių kalnas Šniurkiškių vietovėje. Tai 1863 metų sukilėlių kapai, stūksantys šioje klampioje vietovėje po paskutinių pralaimėtų sukilimo mūšių.

Pravažiavus vaizdingais Nemunėlio krantais, už kurio jau Latvija, pasiekiama buvusi Panemunės dvarvietė – viena iš pagrindinių romano vietų, apipinta paslaptingomis legendomis tiek romane, tiek tikrovėje. Čia kaip niekur kitur suvokiamas gyvenimo laikinumas.

Į Biržus grįžtant per girią, yra tikimybė pamatyti baigiančius Lietuvoje išnykti gyvūnus – lūšis.

Paskutinė kelionės stotelė – Rinkuškių evangelikų reformatų kapinės, kur palaidotas istorinių romanų autorius Valentinas Dagys ir kitos Biržų krašto žymios asmenybės.

Ekskursijos vadovo paslauga:
Ekskursija grupei iki 10 žmonių 1 val. – 20, 00 EUR.
Ekskursija grupei 10-29 žmonės 1 val. – 25,00 EUR.
Ekskursija grupei 30-50 žmonių 1 asmeniui – 2,00 EUR.

Informacija tel.: 8 698 13963, 8 450 38015

(Biržų rajono savivaldybės tarybos sprendimas 2017 m. balandžio 27 d. Nr. T-74,
Patvirtinta Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktoriaus 2017 m. gegužės 3 d. įsakymu Nr. V1-16)