„Algimantas Zurba: Nuo Apaščios lygumų iki Vilniaus kalvų“
„Algimantas Zurba: Nuo Apaščios lygumų iki Vilniaus kalvų“
 

Šiemet, vasario 8 d., šviesios atminties kraštiečiui, rašytojui, publicistui, redaktoriui, Biržų rajono savivaldybės garbės piliečiui Algimantui Zurbai (1942–2018) būtų sukakę 80-imt. Minėdami šią sukaktį, rugpjūčio 12 d. kvietėme į literatūrinį vakarą bibliotekoje, kurio metu buvo pristatyta rašytojo žmonos Laimos Zurbienės sudaryta knyga „Algimantas Zurba: Nuo Apaščios lygumų iki Vilniaus kalvų“. Knyga – tai prisiminimų mozaika. Joje – artimiausių žmonių, bičiulių, bendramokslių, bendrakursių, kolegų, rašytojų, pedagogų, literatūros kritikų prisiminimų dėliojama savotiška ir to laikmečio, ir paties A. Zurbos gyvenimo mozaika. „Atkarpoje „nuo Apaščios lygumų iki Vilniaus kalvų“ telpa visas Algimanto gyvenimas“,- sakė L. Zurbienė pridurdama, kad A. Zurba Biržus minėdavo romantizuotai, su pakylėjimu. Rašytojas labai gerbė biržiečius ir jų charakterį, toleranciją. L. Zurbienė dėkojo visiems, padėjusiems sudaryti šią knygą.

Renginio moderatorius, rašytojas Rimantas Vanagas, kartu su A. Zurba dirbęs žurnalo „Moksleivis“ redakcijoje, žiūrovams pripažino, kad sunku kalbėti apie A. Zurbą būtuoju laiku, tačiau tai žmogus, apie kurį yra ką kalbėti, ką užrašyti, ką prisiminti. „Tai šilta, jauki, prasminga knyga“,- apie leidinį sakė R. Vanagas.

Renginyje dalyvavo rašytojo sūnus Mantas Zurba ir dukra Vaida Kuncevičienė. M. Zurba atviravo, kad rašyti skiltį knygoje nebuvo lengva, nes tarp jo ir tėčio buvo kitas santykis, o tėtis – autoritetas. Dėkojo mamai L. Zurbienei, surinkusiai skirtingų žmonių prisiminimus. „Tai paminklas, kurį statėme visi. Norėjosi, kad knyga būtų visapusiška“,- renginio žiūrovams sakė M. Zurba. Jis taip pat pasakojo, kad tėčio kūryba jam padeda atkurti vaikystės prisiminimus apie Biržus. Visi turbūt žinome kultinę A. Zurbos frazę „Aš negaliu be tų pasiutusiai mielų Biržų...“, kurią rašytojas sakydavo susitikimų su kraštiečiais skaitytojais metu. M. Zurba tik patvirtino, kad jo tėtis Biržuose turėjo tvirtą pamatą ir akcentavo, kad jo etninės šaknys taip pat čia, tėčio gimtinėje.

Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Irutė Varzienė renginio metu prisiminė pažintį su rašytoju Kupreliškyje. „Algimantas buvo dvasios bičiulis. Šita knyga liudija, kad Laima buvo laiminga. Tai labai stipri knyga. Daug autentiškų liudijimų, atvirumo, kurio nusipelnė Algimantas Zurba. Nes jis pats buvo toks. Reikia būti labai stipriam, kad taip parašytum“,- teigė I. Varzienė, kurios tekstai taip pat yra publikuojami šioje knygoje.

Biržų krašto muziejaus „Sėla“ direktoriaus pavaduotoja Edita Lansbergienė, A. Zurbos giminaitė knygoje aprašė savo prisiminimus apie dėdę A. Zurbą, smagiausius nutikimus, pokalbius. „Buvo didžiulė laimė tapti šios knygos dalimi“,- sakė E. Lansbergienė.

Bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė dėkojo renginio svečiams už prasmingą vakarą, pasidalintus prisiminimus apie rašytoją A. Zurbą.

Ištraukas iš A. Zurbos kūrinių ir knygos „Algimantas Zurba: Nuo Apaščios lygumų iki Vilniaus kalvų“ skaitė aktorė Gražina Urbonaitė.

Renginį vedė vyresn. bibliotekininkė Rita Venskūnienė.

*Norintys perskaityti knygą, galite pasiskolinti bibliotekoje.

Nuotraukoje – renginio dalyviai (iš dešinės): rašytojas Rimantas Vanagas (renginio moderatorius), Mantas Zurba (rašytojo sūnus), Laima Zurbienė (knygos sudarytoja, rašytojo žmona), Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Irutė Varzienė, Biržų krašto muziejaus „Sėla“ direktoriaus pavaduotoja Edita Lansbergienė.