Palatvės didžiavyrių pėdomis
Palatvės didžiavyrių pėdomis
 

Maršruto apimtis – 75 km., o 8 maršruto objektai yra aplankomi per 7 valandas, nes vien jau šiauriausio Lietuvos miestelio – Nemunėlio Radviliškio lankymas užima 1 val.

Ši literatūrinė kelionė yra skirta prisiminti tuos praeities didžius vyrus, kurie žinomi visoje Lietuvoje ir yra gimę bei augę ilgame Lietuvos paribio su kaimynine Latvija ruože. Tik išvykę iš Biržų grožimės Širvėnos ežeru iš kitos pusės nei miestas, o po to trumpam stabtelime senajame Rinkuškių kaime, kur prisimename tarpukario Lietuvos karininką, kovų su bolševikais ir bermontininkais dalyvį Joną Variakojį. Sekantis iš didžiavyrių – didysis Lietuvos knygnešys Jurgis Bielinis, tad keliautojai suka link jo gimtųjų Purviškių, Suosto, o nuo Suosto kapinių atsiveria Kiauliškių lygūs laukai, kuriuose kadaise stovėjo poeto, vertėjo Broniaus Krivicko tėvų sodyba. Maršruto kelias veda pro Jasiškių kaimą, kuriame gimė Vasario 16-osios Akto signataras Jokūbas Šernas ir fotografas, fotomedžiagų gamybos pradininkas Lietuvoje Petras Ločeris. Šiauriausias Lietuvos miestelis Nemunėlio Radviliškis turi turtingą istoriją, čia yra gyvenę tokie žymūs kunigai kaip Adolfas Sabaliauskas-Žalia Rūta, Vincentas Sladkevičius ir kiti. Tolesnė kelionė vaizdingu Nemunėlio upės krantu nuveda iki Dauguviečių kaimo, kur galbūt dar sklando dramaturgo Boriso Dauguviečio ir režisierės Galinos Dauguvietytės nemari dvasia. Grįžtama į Biržus per Biržų girią, Parovėjoje prisimenamas Stanislovas Dagilis ir jo smagiosios „Joninės Parovėjos karčiamoje“.

Ekskursijos vadovo paslauga:
Ekskursija grupei iki 10 žmonių 1 val. – 20, 00 EUR.
Ekskursija grupei 10-29 žmonės 1 val. – 25,00 EUR.
Ekskursija grupei 30-50 žmonių 1 asmeniui – 2,00 EUR.

Informacija tel.: +370 69813963, 8 450 38015

(Biržų rajono savivaldybės tarybos sprendimas 2017 m. balandžio 27 d. Nr. T-74,
Patvirtinta Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktoriaus 2017 m. gegužės 3 d. įsakymu Nr. V1-16)