Gimtinės laisvei pasišventę
Gimtinės laisvei pasišventę
 

Maršruto apimtis – 93 km., laikas – 6 val. Lankoma 11 objektų.

Maršrutas skirtas generolui leitenantui Kaziui Ladigai ir jo žmonai, tarpukario Lietuvos visuomenės veikėjai, publicistei Stefanijai Paliulytei-Ladigienei atminti. Kiti kelionės metu minimi asmenys, susiję su pagrindiniais herojais, taip pat buvo kovų už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę dalyviai.

Dar Biržuose prisimenama Biržų aukštesniosios keturklasės pradžios mokyklos istorija ir ją lankę žymūs žmones, kurių tarpe ir maršruto herojai. Krikščių ir Melaišių kaimuose trumpai prisimenamas kanauninkas, poetas, tautosakininkas, vertėjas Adolfas Sabaliauskas-Žalia Rūta. Iškonyse lankoma Kazio Ladigos gimtoji sodyba. Gretimame Vaitkūnų kaime kalbama apie šio krašto žmonių indėlį į lietuviško rašto išsaugojimą, platinant draudžiamą lietuvišką spaudą, apie šios veiklos iniciatorių evangelikų reformatų kunigą, visuomenės veikėją Povilą Jakubėną. Gretimame Zizonių kaime lankome koplytstulpį, skirtą tarpukario Lietuvos politiniam ir visuomenės veikėjui Ernestui Galvanauskui atminti. 3–4 kilometrų atstumu išsidėstę trys kaimai ir jie yra trijų Lietuvos istorijai svarbių asmenybių tėviškės. Unikalus dalykas, išskirtinė vieta, nors dabar tai tik nykstantys kaimai. Važiuojant keliu „Zizonys–Vabalninkas“ neįmanoma neužsukti į Gataučių kaime iki šių dienų išsaugotą autentišką rašytojo, publicisto, partizano Mamerto Indriliūno gimtąją sodybą, nes tai ta pati giminė, Mamerto mama taip pat buvusi Paliulytė. Dabartinis sodybos šeimininkas turi surinkęs daug eksponatų ir pasakojimų apie buvusius sodybos šeimininkus, jų tremties istoriją, šviesių vietos žmonių likimus. Toliau kelias veda į Vabalninko miestą, kuriame 1901 metais gimė Stefanija Paliulytė-Ladigienė ir čia vis dar yra vienas kitas ją menantis artefaktas. Prisiminus rezistencinės kovos dalyvius Mamertą ir Joną Indriliūnus, būtina aplankyti jų žūties vietą Leliškiuose (Pasvalio r.), tuo labiau, kad vykstant į Gulbinėnų dvarą, kur buvo Ladigų paskutinioji rezidencija, Leliškiai yra beveik pakeliui. Ir kelionės kulminacija – Gulbinėnų dvaras, kuriame 1926–1944 rezidavo Stefanijos ir Kazio Ladigų šeima, turėjusi didžiulę įtaką šio kaimo kultūrai ir socialinei gerovei. Iš anksto susitarus, autentišką pasakojimą apie Ladigas Gulbinėnuose galima išgirsti iš generolo anūko Lino Ladigos. Grįžtant į Biržus, trumpam sustojama Gerkiškiuose prie Lietuvos partizanų kapo, kur kartu su kitomis aukomis yra palaidoti ir broliai Indriliūnai.

Kelionės metu išgirsite legendų, autentiškų pasakojimų, temos herojams dedikuotų grožinės literatūros kūrinių ištraukų.

Ekskursijos vadovo paslauga:
Ekskursija grupei iki 10 žmonių 1 val. – 20, 00 EUR.
Ekskursija grupei 10-29 žmonės 1 val. – 25,00 EUR.
Ekskursija grupei 30-50 žmonių 1 asmeniui – 2,00 EUR.

Informacija tel.: 8 698 13963, 8 450 38015

(Biržų rajono savivaldybės tarybos sprendimas 2017 m. balandžio 27 d. Nr. T-74,
Patvirtinta Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktoriaus 2017 m. gegužės 3 d. įsakymu Nr. V1-16)