Žodžiai kelyje
Žodžiai kelyje
 

„Žodžiai kelyje“, turbūt taiklesnio pavadinimo bibliotekininkės Ritos Venskūnienės performansui, vykdytam balandžio 27 dieną, ir nebuvo galima sugalvoti.

Rita nebūtų Rita, jei nesugalvotų ko nors netikėto, stebinančio, priverčiančio suglumti. Ji kelis mėnesius tyliai saugojo mintį – skaityti biržiečių rašytojų eiles, prozos kūrinius, kai kam gal visai jau pamirštus. Jos rankose – knygos, senos knygos, o iš jos lūpų sklido žodis, ne bet kur, o kelyje – važiuojant Biržų autobusų parko autobusu Biržų miesto gatvėmis.

Pirma reakcija daugumos keleivių „kas či dabar“? Ieškant autobuse to garsiai skaitančio knygas žmogaus. Rita su visais pasisveikina Viešosios bibliotekos vardu, linki gero kelio, gražaus pavasario ir kviečia pasiklausyti biržiečių kūrybos, taip pat padėkoja Biržų autobusų parkui ir vairuotojui Algiui.

Performansas pavyko! Tiek emocijų keleivių akyse ne kasdien pamatysi. Sulaukėme reakcijų, kad tikrai buvo netikėta, pakėlėme nuotaiką. O tai svarbiausia – mokėti pradžiuginti, prakalbinti kitą žmogų... Džiaugiamės, biržiečiai tikrai žino kraštiečių kūrinius ir maloniai klausėsi žodžių kelyje.

Skirta Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei pažymėti.